Leonardo da Vinci in Rome?

2019 was Leonardo-jaar, het was 500 jaar geleden dat de wereldberoemde Renaissance-man overleed. Zijn naam zul je misschien niet meteen met Rome linken. Maar hij is er wel geweest, wat deed Leonardo da Vinci eigenlijk in Rome?

Renaissance man

Tijdens de renaissance was het voor een kunstenaar extreem belangrijk veelzijdig te zijn en zoveel mogelijk talenten te ontwikkelen. Leonardo da Vinci is hier misschien het meest sprekende voorbeeld van.

Da Vinci is zonder twijfel één van de meest tot de verbeelding sprekende kunstenaars uit de geschiedenis. “La Gioconda”, ook wel: Mona Lisa is wellicht het beroemdste kunstwerk ter wereld. Zijn laatste avondmaal is legendarisch. Zijn wetenschappelijke kennis was in zijn eigen tijd enorm groot. Van sommige dingen snapt men niet hóe hij dat kon weten. Hij ontwierp bijvoorbeeld een helikopter in 1489 en een soort vliegtuig in 1488.

Dat Da Vinci ook maar een mens was bleek uit de verbeteringen die hij wilde maken in de fresco techniek. Leonardo wilde met fellere kleuren kunnen schilderen dan eigenlijk mogelijk was. Hij experimenteerde met het gipsmengsel voor het Laatste Avondmaal. Helaas voor Leonardo en voor ons ging dit niet helemaal goed. Binnen 50 jaar liet een groot deel van het fresco los en zag het er, in de zestiende eeuw, ongeveer al uit zoals we het nu kunnen zien.

Leonardo jaar

In 2019 was het 500 jaar geleden dat Leonardo da Vinci is overleden. Er zijn dat jaar veel tentoonstellingen georganiseerd om het leven en werk van deze Renaissance-held te vieren. De meest bijzondere wellicht in ‘zijn’ Firenze: La Botanica di Leonardo. Een bijzondere tentoonstelling over zijn wellicht iets minder bekende kant: zijn interesse in de botanica. Lees hier mijn blog voor Ciao Tutti over deze mooie tentoonstelling.

PS: was 2019 het jaar van Leonardo, 2020 was het jaar van Caravaggio.

Botanica di Leonardo

Leonardo in Rome

Van 1513 tot 1516 was Leonardo Da Vinci lived in Rome, het grootste gedeelte van die jaren bracht hij door aan het Vaticaan.

In de pinacoteca van de Vaticaanse Musea kun je zijn Heilige Hieronymus in de Wildernis bewonderen, een bescheiden olieverfschilderijtje, geschilderd op een paneel van walnotenhout. Da Vinci maakte dit schilderij vóór zijn Romeinse jaren, zo ongeveer in 1492.