Roman Holiday in 2020: vintage Rome

Rome in de zomer, maar dan zonder de ‘normale’ hysterische drukte. Dezelfde schoonheid – geen gedrang. In de zomer 2020 lijkt Rome meer dan we ooit nog hadden kunnen bedenken op de Roman Holiday van Audrey Hepburn.

Want Rome, nu, is alsof je jaren teruggaat in de tijd. Minder mensen, meer Rome. Laten we een rondje lopen langs wat plekken uit de film. Gaan we ver genoeg terug in de tijd om Rome te zien zoals Princess Anne en Joe-de-belachelijk-knappe-journalist?

Spaanse Trappen

Op de Spaanse Trappen (eigenijk zijn het meer de Franse trappen, maar dat vertel ik nog wel een keer…) eet Audrey dus een ijsje. Ijs eten, of überhaupt eten is al lang verboden op de trappen – tegenwoordig mag je er zelfs niet meer gaan zitten. Een overeenkomst met de film is dat je deze zomer (je weet zelf wel waarom) überhaupt weer de trappen kunt zien, in plaats van alleen de hordes mensen die op de trap staan… pluspuntje wel.

Het Colosseum

Vroeger (vorig jaar) toen de rijen zowat om het Flavisch Amfitheater heen bogen, kon het er net zo druk lijken als in de oudheid. Beetje overdreven want de oude Romeinen ‘genoten’ met 50.000 man tegelijk van wilde dieren gevechten en gladiatoren die elkaar dood sloegen.

Dit jaar, met een zeer beperkt aantal plekken per tijdslot, is het ECHT als in de film. Als Ann en Joe met gids door het Colosseum struinen zie je achter hen wat plukjes andere toeristen. Ik zweer je dat dat momenteel weer zo is…

Piazza della Rotonda

Piazza della Rotonda, het plein voor het Pantheon. Dit is zo’n plek waar voorheen, in het hoogseizoen, zo ongeveer op iedere Sampietrino (het Romeinse “kinderkopje”) iemand stond. Niet te doen, niet te doen. Het Pantheon liep je daarentegen vrij vlot in. Tegenwoordig beperkt de mensenmassa op het plein zich tot de rij voor het Pantheon, want: temperaturen… Maar verder: helemaal niet zo hysterisch druk als voorheen.

Piazza Venezia

Aan het einde van dit fragment zie je hoe Princess Anne (zonder helm, dat durven de meeste local op de fiets al niet aan) tegen het verkeer in over (onder andere) Piazza Venezia scheurt. Het Altare della Patria zul je sowieso herkennen, valt nogal op. Vervolgens gaat ze met een bloedgang pijnappel-fontijn en aan de andere kant de trappen naar de Santa Maria in Aracoeli en het Piazza del Campidoglio. De trolleybussen rijden niet meer en Piazza Venezia ligt as we speak open – maar ik zou dit sowieso niet meer doen hoor. Een sneller einde aan je Roman Holiday kun je je denk ik niet voorstellen – en je moet nog zoveel zien!!

ps: Lees hier meer over de Romeinse zomer in 2020 (Blog voor Time to Momo).