Dit zijn de leukste wijken in Rome

De iconen van Rome weten de meeste mensen wel op te noemen: Colosseum, Sint Pieter, Pantheon, Trevifontein… Maar een bezoek aan een stad is méér dan van hotspot naar hoogtepunt rennen. Toch? Juist door een beetje te verdwalen in één van de leuke wijken die Rome rijk is leer je de stad kennen. Dit zijn de leukste wijken in Rome – in en rond het centrum. Fijn voor tijdens je citytrip.

Ben je wat langer in Rome of er al vaker geweest – dan wil je misschien naar Pigneto, Centocelle of Garabatella?

De leukste wijk(en) in Rome’s Centro Storico: Parione

Het Centro Storico is geen rione op zich, maar bestaat onder andere uit de wijken Parione, Sant’Eustachio en Pigna. Allemaal mooie, leuke wijken die je sowieso niet kunt overslaan in Rome. Want: hier vind je het Pantheon en Piazza Navona (mooiste plein van Rome, ik zeg het gewoon) met Bernini’s Fontana dei Quattro Fiumi. Hallo.

Van die picture-perfect Romeinse straatjes met om iedere hoek weer een ander mooi uitzicht. Ook kun je hier fresco’s van Rafael (Santa Maria della Pace, Sant’Agostino) en schilderijen van Carravaggio (San Luigi dei Francesi, Sant’Agostino) zien, zomaar, of het niks is. 

Campo de Fiori ligt op de rand van Parione (leuke wijk in Rome allert!) Hier torent het duistere standbeeld van Giordano Bruno – hier vermoord op de brandstapel – boven de markt uit. Bruno was een wetenschapper, filosoof en monnik die geloofde in het heliocentrische, dat laatste werd hem fataal: hij werd veroordeeld voor ketterij. Struin hier overdag lekker over de markt, ‘s avonds verandert het plein in één groot terras.

Het standbeeld van Giordano Bruno op Campo de Fiori (en een hele fotogenieke duif).

Iets verderop, op Piazza del Fico, achter Piazza Navona, schaken de oudjes en borrelen de jongeren.  Piazza Navona zelf is een belevenis die je niet mag overslaan.Hét ultieme plein, gebouwd over de resten van het stadion van Dominitianus. Zien en gezien worden met de Romeinse barok als decor. Dit plein is op alle momenten van de dag prachtig maar als de zon onder gaat extra bijzonder. Wist je dat men Piazza Navona vroeger in de zomer geregeld onder water liet lopen?

Echter Romano’s gaan op Piazza Navona eigenlijk alleen naar Camillo – een familierestaurant dat hier zit sinds 1890. De laatste generatie maakte van Camillo een gezellige, betaalbare bar. Hier dus geen obers met een strik die je naar binnen trekken om een te dure pasta te eten. Gewoon, je drankje halen bij de bar, zitten, kijken en genieten.

Net achter Piazza Navona in de mooie, stille Santa Maria della Pace maakte Rafael een waanzinnig fresco. Het is nét gerestaureerd, 2020 is immers het 500e sterfjaar van de Renaissance-meester. Meteen rechts als je binnenkomt kun je Rafaels sibillen bewonderen. Voor één van de sibillen portretteerde hij de minares van zijn opdrachtgever, de Sienese bankier Agostino Chigi. Ze zijn echt heel mooi. Loop gewoon even naar binnen 🙂

Rafaels fresco in de Santa Maria della Pace

Centro Storico: Pigna & Sant’Eustachio

Een absoluut hoogtepunt op de wereld, en dus ook in Rome, en dus ook in de rione Pigna is het Pantheon. Ga erheen, ga in die rij staan (ivm het meten van je temperatuur is dit nu één van de weinige plekken waar je langer moet wachten dan voorheen), ga naar binnen en ga het zien.

Ook ongelofelijk mooi is Il Gesù, en dan vooral het plafondfresco van Baciccio. Binnen wordt buiten, ondersteboven zul je zijn…

Il Gesù

De Caravaggio’s in de San Luigi dei Francesi worden druk bezocht (en terecht). Nóg een goede reden om rione Sant’Eustachio tot een van de leukste wijken van Rome te rekenen: Piazza delle Coppelle. Heel fijn voor de aperitivo, ook heel fijn om te eten. Tip: Maccheroni!

Monti

Daar waar ooit, in de tijd van het oude Rome, de suburra (hier komt het woord suburb overigens vandaan, weer wat geleerd) lag, vind je nu we wijk Monti (letterlijk: bergen, nog wat geleerd). De suburra was toen de wijk waar de armen woonden en de hoeren werkten en was door een dikke, brandwerende muur gescheiden van de fori. Die muur stond er natuurlijk niet zomaar, de suburra was hot – en niet per se in de positieve zin van het woord. Nu is Monti ook hot, en één van de leukste wijken in Rome.

Monti is mooi. Kleine straatjes met glimmende sampietrini, weelderige klimop en bloemige planten over de gevels van de vele barretjes, antiekzaken en fijne boetiekjes waarvoor je graag naar deze buurt komt. Monti is centraal gelegen. Wanneer je ’s middags een paar uurtjes op het Forum Romanum, Palatijn en in het Colosseum hebt doorgebracht wacht je aperi om de hoek op het Piazza della Madonna dei Monti.

Trastevere

Hoe kan de wijk aan de overkant van de Tiber (tras, trans, over, heb je m door?) nou níet in dit lijstje staan? Ja: best wel toeristisch. Gelukkig: ook veel locals uit heel Rome die hier gezellig komen hangen. Op Piazza San Callisto. Met een spritz.

Trastevere wijst eigenlijk voor zich, er kan weinig mis gaan. Reken op middeleeuwse straatjes, mooie doorkijkjes, veel restaurants, barretjes en terrasjes (mijn favoriet is Samovar op Piazza San Callisto) en één van de oudste kerken in Rome (de Basilica di Santa Maria in Trastevere). In de Santa Maria della Scala (eerste kapel rechts, prego) een mooi schilderij van Gerrit van Honthorst. Gerrit werd hier, vanwege zijn licht-in-het-donker schilderijen, Gerardo della Notte genoemd.

Testaccio

Het meatpacking district van Rome en favoriet van velen. Testaccio werd (met Ostiense) ontwikkeld na 1870, toen Rome de hoofdstad van Italië werd. Binnen de  Aureliaanse muren is Testaccio een zeldzame, échte Romeinse woonwijk. Levendig en met een rijke geschiedenis. Testaccio is authentiek Romeins (maar heeft ook een piramide) en vanuit het centrum lopend best prima te doen.

Sowieso geen slecht idee om een beetje trek te hebben als je in deze buurt aankomt. Het slachthuis aan de rand van deze wijk is belangrijk geweest voor het karakter ervan. Uit het restvlees dat de arbeiders mee naar huis namen ontstonden typisch Romeinse gerechten als trippa all romana. Voor de niet-vleeseters (geen paniek – ik ben met jullie): bij Da Bucatino eet je (alleen op vrijdag) een heerlijke pasta e ceci. Het aperitivo uurtje bij Linari is een dagelijks uitje voor buurtbewoners – maar: jij bent welkom! Ook een hele fijne plek voor een ontbijtje. Dat wil zeggen: koffie met een cornets, en gaan.

De buurt is genoemd naar de Monte Testaccio, een berg die bestaat uit de scherven van Romeinse amforen. Tegenover deze antieke vuilnisbelt maakte de artiest ROA in 2014 een fantastisch werk. Hij verwijst hier naar het stichtingsverhaal van Rome. Zijn Jumping Wolf, de Lupa van Testaccio, is monumentaal, bijna 30 meter hoog – minder is ook eigenlijk niet genoeg voor de wolvin die Romulus en Remus grootbracht, toch? 

Het terras van Tram Depot vind ik een van de fijnste in Rome. Onder de bomen, net een beetje uit de drukte en met supervriendelijke bediening. Gewoon zo’n fijne altijd goed plek waar je gevaarlijk makkelijk een paar uurtjes blijft plakken. 

Ostiense

Ostiense hoort volgens de Britse krant The Guardian bij de 10 of the coolest neighbourhouds in Europe. Ik begrijp wel waarom. Ostiense was een industriewijk en de ‘sporen’ hiervan maken het karakter van de buurt. De Gazometro (“het nieuwe Colosseum) torent boven de wijk.  

De Capitolijnse musea hebben hier een waanzinnig mooie vestiging in de Centrale Montemartini: Romeinse beelden tegen de achtergrond van een vroeg 20e eeuwse elektriciteitscentrale. De Centrale Montemartini zou aanvankelijk een tijdelijke tentoonstelling huizen, maar het contrast tussen de antieke beelden en het industriële erfgoed bleek een spannende: een te mooie combinatie om niet permanent mee verder te gaan, een serieuze aanrader dus.

Aan de via del Porto Fluviale (naar de rivierhaven die hier ooit belangrijke economische functie had) vind je een van de mooiste street-art werken in Rome. Op de hoek schuint tegenover restaurant Porto Fluviale (tip, leuke plek): een grote “nouveau-art-nouveau” reiger door Lena Cruz: Hunting Polution. Deze is niet alleen waanzinnig mooi.. De muurschildering is gemaakt van een eco-vriendelijke verf die het effect van luchtvervuiling neutraliseert. Vraag me alsjeblieft niet hoe. Maar hoe mooi is dit?

Hunting Pollution

Ik zei het al en ik zeg het nog een keer. Natuurlijk zijn er nog! veel! meer! leuke wijken in Rome. Als je wat langer in Rome bent of er wat vaker bent geweest is het absoluut de moeite waar om wat verder uit het centrum te gaan. Maar begin gewoon even hier mee. Veel plezier!