Het Pantheon – niet te missen in Rome.

Ik ben de eerste die toegeeft dat het bijna onmogelijk is om te kiezen uit alle monumenten, gebouwen, musea en kunstwerken die Rome rijk is. Want je kunt niet alles zien in een weekendje Rome. En ook niet in een week. En ook niet in je leven – zegt men. Want non basta una vita. MAAR WAT JE SOWIESO MOET GAAN ZIEN IS HET PANTHEON? OK?

Bijna 2000 jaar geschiedenis Romeinse geschiedenis heeft ze meegemaakt en voor haar leeftijd ziet ze er nog belachelijk goed uit. Van de voorgevel zul je al diep, diep, diep onder de indruk zijn, maar als je naar binnen gaat valt je mond echt open van verbazing. Zo bijzonder en zo mooi, ik kan het niet precies uitleggen. Hier kun je meer lezen over de geschiedenis van dit fantastische gebouw.

Ook als je maar 24 uur naar Rome gaat moet je het Pantheon zien. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? 24 uur naar Rome?

Het Pantheon staat aan het randje van rione Pigna, aan de rand van de rione Sant’Eustachio – twee prachtige buurten in het Centro Storico. Ik overdrijf niet als ik zeg dat je hier niet de hoek om kunt slaan zonder op een prachtig plein te staan, een mooie kerk tegen komt of een gezellig, authentiek Romeins straatje in te lopen.

Ik vind het Pantheon heel mooi aan het einde van de dag, als het licht heel zacht naar binnen valt. Qua timing ook heel handig want dan kun je erna meteen aanschuiven voor het aperitivo op Piazza delle Coppelle. Om maar wat te noemen.