Ligurië

Afgelopen herfst mocht ik voor Ciao Tutti naar Ligurië – en het was feest. Vrij letterlijk – omdat de nieuwe olijfolie gevierd werd. Imperia is een olijfolie-hoofdstad en liefhebbers slaan haar, zeker in de herfst, beter niet over!

De geschiedenis van Imperia is een bijzondere, lang en kort tegelijk. In de jaren ’20 van de vorige eeuw maakte Mussolini één ‘nieuwe’ plaats van twee rivaliserende stadjes. Maar, de stadjes in kwestie hadden elk hun wortels in de Romeinse tijd. Je kunt je voorstellen dat dit geen moeiteloze fusie was.

De beeltenis van Il Duce zelf werd ondertussen vanuit de haven hier verscheept naar het nieuwe vaderland van duizenden Italianen. De geschiedenis van de olijfolieindustrie gaat ook over blik..

Eeuwen eerder vertrokken de inwoners van dit gebied in Ligurië niet over zee. Zij zochten hun heil juist wat meer landinwaarts. Het beeldig middeleeuwse Diano Castello is zo’n plaatsje. Gesticht als veilige plek toen de Ligurische kust geteisterd werd door piraten en nu met recht één van de Borghi piu Belli.

De schoonheid van Ligurië trof mij het hardst in Cervo. Een kustplaatsje met overweldigende panorama’s en ongelofelijke doorkijkjes . De Chiesa di San Giovanni Battista is de grillige parel die Cervo bekroond. En: met deze kerk kwam de Barok naar Ligurië…